Felhívás támogatott képzésen való részvételre

Az MKB Consulting Zrt. a Budapesti Értéktőzsde Zrt. által akkreditált kurzust hirdet Tudatos vállalkozások az ESG-kihívások tükrében címmel.

Az MKB Consulting Zrt. Tanúsítványát az akkreditációs minősítést elvégző és a képzési programot támogató Budapesti Értéktőzsde Zrt. adta ki.

A képzésen a Budapesti Értéktőzsde Zrt. GINOP 1.1.7.-17. azonosítószámú, a „KKV szektor hatékonyságának növelése, elsősorban a tőzsdei bevezetést szolgáló intézkedések biztosítása révén” című és a „BÉT Mentoring program a Közép-magyarországi régióban” c., tükörprogramban kiírt CÍMZETTI FELHÍVÁSOK (konvergencia régiók, Közép-magyarországi régió) segítségével 100%-os támogatás mellett vehetnek részt a KKV-k.

A támogatott képzéshez a KKV-knak 463.550 Ft-os felhasználható de minimis (csekély összegű támogatás) kerettel kell rendelkezniük.

Kiknek szól a képzés?

A képzés célcsoportja a hazai KKV-k köre, szervezeten belül pedig olyan döntéshozók, tulajdonosok, kulcspozíciókban foglalkoztatott szakértők részvételére számítunk, akiknek kiemelkedő szerep juthat a vállalat ESG-kompatibilis átállásának levezénylésében.

Miért fontos az ESG?

Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezekre a pillérekre/tématerületekre vonatkozóan elvárt az érintett vállalatok jelentéstétele. Az ESG keretrendszer célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő ún. nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése.

Az ESG (Environmental, Social and Governance) szemlélet egyre nagyobb fokú térnyerése hazánkban is tapasztalható, amelyet a globális kihívások finanszírozási igénye, a befektetői kereslet változása és a felelős befektetők megjelenése, az egyre nagyobb számú befektetői kezdeményezés és a szabályozási környezet változása egyszerre indukál.

Napjaink vállalatai gyakorlatilag nem működhetnek a tevékenységeik környezeti és társadalmi hatásainak felmérése, értékelése, kimutatása és kezelése, azaz a tudatos vállalatirányítás bevezetése nélkül. Ezt kívánja meg tőlük a szabályozási és a működési környezetük, a vásárlóik és a befektetőik egyaránt. A középvállalati kör a közvetlen szabályozás révén, míg a kisebb vállalkozások a beszállítói hálózatokon keresztül rövid és középtávon is szembesülnek az ESG-kihívásokkal.

Az ESG-képzési programunk

Az akkreditált ESG-képzésünk éppen ezt a kis- és középvállalati kört célozza. A kurzus az ESG-hez kapcsolódó általános tudás bővülésével támogatja a felelős vállalati gondolkodásmód megerősödését, illetve bemutatja a vállalati ESG stratégia kialakításához szükséges adaptációs lépéseket. A szakértői csapatunk olyan tudást ad át, amelyek segítségével a résztvevők képesek lesznek a vállalati működés legfontosabb környezeti és társadalmi hatásainak felismerésére, illetőleg azon gazdasági lehetőségek azonosítására is, amelyek a környezeti és társadalmi problémák megoldásában rejlenek.

A kurzus öt blokkon keresztül haladva mutatja be az ESG általános értelmezését (I. blokk) és piaci trendjeit (2. blokk), az európai uniós és a hazai szabályozási környezet változását (III. blokk), az ESG egyes faktorainak értelemzését (IV. blokk) és a vállalatai adaptációs kihívásokat (V. blokk).

A képzés menete

IDŐMENETRENDOKTATÓ
13.00-14.30I. blokk: Bevezetés az ESG-be és II. blokk: Az ESG piaci trendjeiKovács Bálint
14.30-14.45Kávészünet 
14.45-16.15III. blokk: Az ESG kihívások háttere és IV. blokk: Az ESG értelmezésedr. Varjú Viktor és Olajos Péter
16.15-16.30Kávészünet 
16.30-17.15V. blokk: A vállalati fenntarthatóság szintjeidr. Biczó Imre
17.15-18.00Kérdések és válaszokMinden oktató

A képzések helyszíne alap esetben az MKBC székháza, amely a Science Parkban található. Cím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. B ép. III. em. – Elegendő számú jelentkező esetén egyéb képzési helyszínen is le tudjuk bonyolítani a rendezvényt.

A csapatunk

Kovács Bálint | Stradamus Zrt., managing partner, Zöld finanszírozás és ESG tanácsadás

 • Zöld finanszírozási keretrendszer kialakítása
 • Zöld és ESG tanácsadás
 • Vállalati és piaci elemzések
 • Stratégiai és üzleti tervezés
 • Partnerségépítés

Képzési blokkok: I. Bevezetés az ESG-be; II. Az ESG piaci trendjei

Dr. Varjú Viktor /intézetigazgató, tudományos főmunkatárs (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont); egyetemi oktató (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)

 • Környezetszociológia, környezetpolitika
 • Nemzetközi környezeti és társadalmi kutatások
 • Policy dokumentumok alakítása/értékelésük
 • Disszeminációs tevékenység

Képzési blokk: III. Az ESG kihívások háttere

Olajos Péter / ügyvezető, Green Player Kft.; az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja; a CEEweb for Biodiversity elnöke; a Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntarthatósági Tanácsának Tagja

 • Környezetpolitika
 • Vállalati tanácsadás környezetvédelmi, fenntarthatósági, zöldítési és energetikai területeken
 • Policy dokumentumok alakítása/értékelésük

Képzési blokk: IV. Az ESG értelmezése

Dr. Biczó Imre / szakértő, egyetemi oktató, tudományos munkatárs

 •  Környezetpolitika
 •  Vállalati tanácsadás: EMAS, ISO minősítések
 •  Környezeti kutatások

Képzési blokk: V. A vállalati fenntarthatóság szintjei

A jelentkezés menete

Amennyiben a képzésünk felkeltette az érdeklődését, kérjük látogasson el az alábbi oldalon található jelentkező felületre és válassza ki az Önöknek megfelelő képzési időpontot, vagy vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a képzési alkalom rögzítéséhez. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKB Consulting, a képzésre jelentkezők számától függően, új időpontjavaslatot fogalmazhat meg Önök felé.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a támogatott képzésen való részvételhez pályázatot kell benyújtaniuk a Budapesti Értéktőzsde Zrt. Címzetti Felhívásainak egyikére, amely támogatási kérelem kitöltéséhez kollégáink készséggel nyújtanak segítséget (elérhetőségeink: ugyfelszolgalat@mkbconsulting.hu ;+36 1 770 1700).


További kérdések esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot a képzési koordinátorunkkal, Stefkó Gergellyel (elérhetőségek: stefko.gergely@mkbconsulting.hu; +36 30 129 3749).

Amennyiben az Ön cége nem KKV, esetleg nincs lehívható de minimis kerete, vagy egyéb okokból nem felel meg a Budapesti Értéktőzsde Zrt. pályázati feltételeinek, mi akkor is készséggel állunk rendelkezésére az egyéb ESG és/vagy képzési szolgáltatásainkkal.

Kérjük, keressen bennünket Spendel Mónika értékesítési vezetőn keresztül (Spendel Mónika elérhetőségei: spendel.monika@mkbconsulting.hu; +36 30 904 1198).