Pályázati újításokon dolgozik a kormány – a 2021–2027-es uniós ciklus csodafegyvere lehet a feltételesen visszatérítendő támogatás

Támogatássá válhat a felvett kölcsön egy pilotfelhívás keretében, amely a 2021–2027-es uniós ciklus előfutárának tekinthető, a pénzügyi tárca várhatóan az őszig dolgozza ki a részleteket.

Bár még tart a 2014–2020-as uniós ciklus, a Világgazdaság birtokába került dokumentumok alapján a kormány már javában dolgozik a 2021–2027-es időszak előkészületein. Az új forráselosztási eszközök kidolgozását célzó, 11 pontból álló tervben foglaltak többségének szeptember, illetve december végéig kell megvalósulnia.

A tervezet szerint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében ki kell terjeszteni az egyszerűsített elszámolási módszerek alkalmazását, az állami vagy önkormányzati érdekeltségű infrastruktúra-beruházásoknál pedig független értékelemzést vezetnének be.

A jogszabályi háttér lehetővé teszi a feltételesen visszatérítendő támogatások keretrendszerének kialakítását is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások által felvett kölcsön időközben akár teljes egészében támogatássá válhat, ha az adott cég gazdálkodási mutatói – például a kamat-, adófizetés és az amortizáció előtti eredmény, a bruttó hozzáadott érték vagy a személyi jellegű ráfordítások – kedvezően alakulnak.

A szóban forgó pilotfelhívásnál 150–200 pályázat támogatása a terv, amelyeket tizenkét hónapon belül meg is kell valósítani, a feltételesen visszatéríthető támogatás nagysága pedig 5–50 millió forint, amely a fejlesztés teljes költsége 50–70 százalékának felelhet meg.

A Világgazdaság információi szerint a pilotfelhívás részletein a Pénzügyminisztérium dolgozik, egyelőre az ősznél hamarabb nem is várható a konstrukció közzététele.

 

Forrás: vg.huKérdése merült fel vagy érdekli a pályázat?

Jelentkezzen online videó vagy telefonos konzultációra!

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.


Jelentkezés - időpontfoglalás
Szeretne hasonló hírekről folyamatosan értesülni?     Iratkozzon fel hírlevelünkre!