A jelenlegi a leghosszabb bika piac?

Egyik kedvenc oldalunk a visulacapitalist.com szemléletes cikkben tesz történelmi áttekintést a modern kori tőzsdei emelkedések lefolyásáról.

A második világháború óta tizenegy tartós emelkedő fázis volt megfigyelhető az S&P 500-ban, egy időtengelyen, a leghosszabb szakaszokat külön is kiemelve, ez így néz ki:

Az 1990 és 2000 között tartó időszak a leghosszabb és egyben a legnagyobb növekedést magában foglaló trend volt eddig, amikor is az S&P összesen 418%-ot emelkedett, amely éves bontásban 19%-os emelkedésnek felel meg!

A leghosszabb emelkedő piac titulus azonban hamarosan megdőlhet, ugyanis 2018 augusztus végére a jelenleg is tartó bika piac lehet a leghosszabb emelkedő fázis a modern kori történelemben. Az emelkedés mértéke – a 2009-es mélyponthoz képest – több mint 300%. A jelenlegi fázist kevésbé meredek emelkedés jellemezte, mint 90-es évekbeli „elődjét”, ugyanakkor, így is évi 16% fölötti emelkedést produkált.

 

Érdekes végignézni, hogy milyen folyamatok vezettek a korábbi emelkedő fázisok végéhez – 1950-tól napjainkig.

A második világháború utáni újjáépülő világ szinte törvényszerűen nagy emelkedést eredményezett a piacokon.  A források vegyesen a Sputnik fellövését, Eisenhower szívrohamát és a magyar forradalom kirobbanását tekintették a piaci félelem lehetséges forrásaiként.

Az 1970-es évek felívelését az iráni forradalom okozta 1979-es energiaválság és a vele járó kétszámjegyű infláció törte meg.

A Reagan-éra alatti felívelés volt a legintenzívebb időszak, éves 26,7%-os átlagos emelkedéssel. A végső fázis emblematikusabb jelképe lett az 1987. október 19.-én lezajlott „Black Monday”, amikor a Dow Jones index majd 22%-os eséssel zárta a napot. A túlfeszített emelkedésen kívül, az elszálló kormányzati deficit, a számítógépes kereskedési rendszerek elterjedése és a befektetők körében eluralkodó csordaszellem volt okolható a hirtelen esésért.

A 90-es évek emelkedése, a 2000-es Dotcom lufi kipukkanásával végződött, maga alá temetve a technológiai cégek jelentős részét. A piaci bizonytalanságot csak fokozta a 9/11 terrortámadása.

A 2002 és 2007 közötti időszak emelkedésének a 2008-as világgazdasági válság vetett véget. Mindannyian emlékezhetünk még, hogy az olcsó hitelek, az addig megállíthatatlannak hitt ingatlanpiaci emelkedés és a kockázatok toxikus eszközökbe való csomagolása mekkora pénzügyi Armageddont okozott akkor.

 

A jelen legfontosabb kérdése az, hogy milyen esemény bekövetkezte vethet véget a jelenlegi fázisnak?

 

  • Az eddig támogató, csökkenő hozamkörnyezet határozottan megváltozni látszik. Több mint 30 év után szignifikáns emelkedés figyelhető meg a tíz éves amerikai kötvényhozamokban.

  • A kereskedelmi háborúk kiújulása. A globalizációval karöltve az elmúlt években fokozatosan leépültek a külkereskedelmet gátló tényezők.

 

  • Geopolitika konfliktusok sokasodása, populizmus térnyerése. Bár az Észak-Koreai helyzet egy békésebb jövőt vetít elénk, a felszín alatt nagyon is törékeny a béke a világ több pontján.

 

  • Az egységes Európa gondolata sokkal kevésbé fajsúlyos, mint korábban, erősödő irány a szeparatizmus és a nemzetállamokban való gondolkodás.

 

Bármi is lesz végül az, ami elhozza a mostani gazdasági expanzió és a tőzsdei áremelkedés végét, abban biztosak lehetünk, hogy sokkal közelebb vagyunk időben a bika piac végéhez, mint annak kezdetéhez. A legfontosabb kérdés az, hogy lufipukkanást fogunk-e hallani, vagy csak egy hosszabb-rövidebb ideig tartó szisszenést, amely még egyben tartja a léggömböt, amit újra lehet majd pumpálni. Szerintünk inkább ez utóbbinak van nagyobb esélye.

 

Projektfejlesztés. Projektmenedzsment. Pályázatkészítés. Finanszírozás

Kérdése van?

Keresse kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Kapcsolatfelvétel
Szeretne hasonló hírekről folyamatosan értesülni?     Iratkozzon fel hírlevelünkre!